Comité Alhambra 

Presse

 
 
 
         

 

NL

 

> Départ

 

> Le Comité Alhambra

   

> Le Quartier Alhambra

   

> Activités

 

> Media et presse

 

> Journal 'Alhambra'

 

> Participer?

 

> Liens

 

 

 

 
 

'We zijn al die beloftes beu'

Inwoners Alhambrawijk wachten nog steeds op camera's

 


Brussel - De twee camera's die normaal gezien al sinds februari een oogje in het zeil zouden moeten houden in de Alhambrawijk, laten nog steeds op zich wachten omwille van administratieve rompslomp. De stad Brussel wacht nog op de stedenbouwkundige vergunning van het gewest voor het plaatsen van de palen waarop de camera's worden gemonteerd. Intussen blijft de wijk geplaagd door prostitutie. Het wijkcomité Alhambra is verbolgen. 'Niet dat we wonderen verwachten van die camera's, maar we zijn de beloftes echt beu', klinkt het.

 

In februari 2006 beloofde burgemeester Freddy Thielemans (PS) dat twee van de zowat 150 camera's, die de komende jaren in de stad worden geplaatst, de Alhambrawijk in het oog zouden houden.

Het buurtcomité wachtte geduldig af en polste na de verkiezingen eens waar de camera's bleven. 'Er was ons beloofd dat ze zeker in februari zouden worden geïnstalleerd op de hoek van de Kooplieden met de Lakensestraat en aan de Handelskaai. Maar we hebben hier nog geen enkele technicus gezien met camera's, zegt het buurtcomité.

 

De stad Brussel bevestigt dat er vertraging is omwille van 'technische problemen'. Dat technisch probleem blijkt zich te situeren in de kantoren van de administratie.

 

'Onze dienst staat klaar om de camera's te installeren, maar wacht nog op de stedenbouwkundige vergunning voor het plaatsen van de palen waarop de camera's gemonteerd worden. Dat is een bevoegdheid van het gewest. Blijkbaar is de administratie daar nog niet aan ons dossier toegeraakt', klinkt het op het kabinet van de burgemeester.

 

Maar het Alhambracomité is het wachten beu. 'De stad belooft veel, maar doet weinig. Of alleszins te traag. We merken nog niets van hun maatregelen. Misschien staan er inderdaad minder prostituees in de straat, maar de hinder is er niet op verminderd', zegt de woordvoerder van het buurtcomité.

 

Hij vreest dat de spanningen tussen de bewoners van de wijk en het prostitutiemilieu nog zullen toenemen als de stad niet snel efficiënte maatregelen neemt. 'Op de hoek van de Koopliedenstraat en de Jacqmainlaan worden momenteel gloednieuwe appartementen gebouwd. Daar komen binnenkort jonge gezinnen wonen die ook geconfronteerd zullen worden met het probleem en die daar ook weer over zullen klagen. De Alhambrawijk is een woonwijk. Prostitutie hoort hier niet thuis, zo simpel is het.'

 

Hoteltaks

 

De 'afwerkhotels' zien dat duidelijk anders. De taks die het stadsbestuur nu ruim een jaar geleden invoerde - de hotels betalen een jaarlijkse belasting van 2.500 euro per kamer - heeft slechts één sluiting tot gevolg gehad. Meer nog. Volgens het buurtcomité breiddt één hotel, Hotel Europe, zelfs uit. 'Wat het effect van de taks op de afwerkhotels is, kunnen we nu nog niet inschatten', aldus het kabinet van de burgemeester. '2006 is het eerste volledige jaar sinds de maatregel van kracht is. De aangiftes zijn binnen en we bekijken momenteel of alle zaken hun belastingsbrief eerlijk hebben ingevuld. Wie in gebreke blijft, mag zich verwachten aan een gerechtelijke procedure en moet misschien sluiten.' Maar die procedures kunnen nog weken tot maanden aanslepen.

 

© Het Laatste Nieuws/Ellie Maerevoet