Comité Alhambra 

Presse

 
 
 
         

 

NL

 

> Départ

 

> Le Comité Alhambra

   

> Le Quartier Alhambra

   

> Activités

 

> Media et presse

 

> Journal 'Alhambra'

 

> Participer?

 

> Liens

 

 

 

 
 

Strijd om een voetbalterrein


Brussel - Twaalf Brusselse jeugdhuizen willen hun wijk ten goede veranderen. Daarom wordt deze week actie gevoerd, onder meer tegen afval op de stoep en vóór veilige oversteekplaatsen. Jeugdhuis Chicago droomt van een voetbalterrein.

 

Elk jeugdhuis legt andere prioriteiten. De jongeren van La J willen geen afval meer op straat en houden in Sint-Jans-Molenbeek een schoonmaakactie met een zelfgemaakte vuilniskar.
 
Centrum West wil meer veiligheid en voert aan het gemeentehuis actie voor veilige oversteekplaatsen.
 
De jongeren van het jeugdhuis Chicago speelden vorige week donderdag een vriendschappelijke voetbalmatch, in de hoop op een voetbalterrein in hun wijk. “Door zulke projecten beseffen de jongeren dat ze deel uitmaken van de samenleving en dat ze iets kunnen verwezenlijken als ze dat willen,” zegt Bie Vancraeynest, coördinator van jeugdhuis Chicago.
 
Aan sport doen blijkt voor de jongeren van JH Chicago (dat dicht bij de KVS ligt) niet zo gemakkelijk. “We moeten naar Molenbeek om te zwemmen, naar Schaarbeek om te voetballen,” zegt Younes, een van de leden van jeugdhuis Chicago.

 

“Telkens wanneer deze jongeren op het pleintje in de buurt voetbal spelen, worden er geïmproviseerde goals met T-shirts gemaakt. Met echte goals zou het leuker zijn,” zegt projectcoördinator Julien Thyrion. “Daarom nemen de jongeren nu het heft in eigen handen.”

 

Ze trokken naar de Brico en kochten daar het nodige materiaal om een doel te maken. Van een professional leerden ze de knepen van het vak. Mustapha (17) vertelt enthousiast hoe ze hout en schroeven gekocht hebben.
 
Handtekeningen
Voetbal is belangrijk voor de jongeren in deze wijk. “We gaan door tot er verandering komt,” zegt Younes. “Vroeger was dit plein een voetbalveld, en dat moet opnieuw zo worden.” Een petitie bracht de buurtbewoners op de hoogte van de actie. 110 mensen betuigden hun steun en gaven hun handtekening. “Brico heeft meegeholpen, de slager is komen kijken,” zegt Thyrion.
 
Toch zijn er ook buurtbewoners die een voetbalterrein niet zien zitten. Er wordt gevreesd dat de jongeren hier keet zullen schoppen. De buurt van de KVS is mooi en heeft chique facetten, maar heeft ook een minder fraaie kant. “En dat mogen we niet vergeten,” zegt Vancraeynest. “De kinderen moeten zich aanpassen aan de straat, maar de straat moet zich ook aanpassen aan de kinderen.”
 
De actieweek wordt ondersteund door de vzw D’Broej. Een vierdaagse vorming van deze Brusselse organisatie voor de emancipatie van jongeren leerde de jeugdwerkers hoe ze zo’n project met jongeren op poten kunnen zetten. De resultaten van de acties worden op vrijdag 19 februari voorgesteld aan de verantwoordelijke politici in het jeugdthea­ter Bronks.

 

© Brussel Deze Week - Lisa Schouppe