Comité Alhambra 

Presse

 
 
 
         

 

NL

 

> Départ

 

> Le Comité Alhambra

   

> Le Quartier Alhambra

   

> Activités

 

> Media et presse

 

> Journal 'Alhambra'

 

> Participer?

 

> Liens

 

 

 

 
 

Liberalen gecharmeerd door Antwerps megabordeel

 



 

Open VLD en MR willen de straatprostitutie aanpakken in de Alhambrawijk. Op zoek naar oplossingen trok de liberale oppositie naar het Antwerpse schipperskwartier. Een kordate politie en megabordeel Villa Tinto houden daar de prostituees van straat, is de redenering.

 

De Brusselse MR en Open VLD willen de straatprostitutie in enkele buurten aanpakken. Bij voorbeeld in de Alhambrawijk, waar prostituées en klanten voor te veel overlast zorgen. Op zoek naar mogelijke oplossingen, zijn de liberalen donderdag naar het Antwerpse Schipperskwartier getrokken.

 

Aan het woord: Patsy Sörensen van de vzw Payoke ; Els Ampe (Open VLD Stad Brussel)

Het Schipperskwartier in Antwerpen werd jarenlang geteisterd door geweld en andere overlast gelieerd aan prostitie en mensenhandel. Vandaag is het in veel opzichten een normale winkel- en woonwijk. "Ik zou hier perfect kunnen wonen, het is hier proper en aangenaam," zegt Els Ampe (Open VLD). "Het is een groot contrast met onze Alhambrawijk."

 

De straatprostitutie in de wijk rond de KVS is een oud zeer. De camera's en de aanpassing van de verkeerssituatie door het plaatsen van betonblokken brachten weinig soelaas.

 

In Antwerpen is de raamprostitutie beperkt tot drie straten en is tippelen helemaal verboden. "Als dat hier kan waarom dan ook niet in de Alhambrawijk?" vraagt Ampe zich af. Maar dreig je het probleem dan niet te verplaatsen naar andere gemeenten? "Ja, daarom moet het probleem best aangepakt worden op gewestelijk niveau."

 

Megabordeel Villa Tinto was in Antwerpen ook een deel van de oplossing. "Prostituees betalen daar maximum 100 euro voor een shift van twaalf uur. In Brussel loopt dat op tot 300 euro. Veel meisjes kunnen dat niet betalen en belanden zo op straat." 

 

Vraag is waar zo'n eroscentrum moet komen. Er was al een plan voor een bordeel naar Antwerps model in de Schaarbeekse Aarschotstraat maar dat veegde burgemeester Clerfayt (FDF) vorig jaar van tafel. Kan het in Brussel-Stad? Ampe blijft op de vlakte. "We moeten goed nadenken over een locatie." 

 

Voor de liberalen moet ook de politie een grotere rol spelen om de leefbaarheid van de Alhambrawijk te verhogen. "In Antwerpen is de politie erg aanwezig en speelt ze kort op de bal. Er is een commissariaat in het midden van de wijk en prostituees worden regelmatig gecontroleerd. Als ze in regel zijn met hun identiteitskaart en sociale zekerheid worden ze geholpen. Zoniet wordt Vreemdelingenzaken op de hoogte gebracht."

 

 

 

 

 

 

© TV Brussel / Brusselnieuws - www.brusselnieuws.be - 2 mars 2012