Comité Alhambra 

Presse

 
 
 
         

 

NL

 

> Départ

 

> Le Comité Alhambra

   

> Le Quartier Alhambra

   

> Activités

 

> Media et presse

 

> Journal 'Alhambra'

 

> Participer?

 

> Liens

 

 

 

 
 

Alhambra laakt 'goednieuwsshow van Thielemans'


Het wijkcomité Alhambra, dat al jaren ten strijde trekt tegen de overlast die de straatprostitutie in de buurt van de KVS veroorzaakt, is niet te spreken over de optimistische berichten die de Brusselse burgemeester Freddy Thielemans (PS) maandag de wereld in stuurde over het probleem.

'Een goednieuwsshow', zegt Harry Vanbuel van het comité

 

Volgens Thielemans begint de bestrijding van de straatprostitutie vruchten af te werpen en daalt het aantal straatprostituées gestaag. Zo registreerde de politie van Brussel-Stad in 2004 zesenzestig procent minder hoertjes op straat dan het jaar daarvoor. Die dalende trend zette zich in 2005 voort, aldus de burgemeester. Volgens hem zijn de lagere cijfers vooral te danken aan de intensievere politiecontroles in de wijk rond de KVS.

 

De burgemeester maakt zich ook sterk dat de politie de strijd tegen de mensenhandel aan het winnen is. In 2004 kon de politie 52 pooiers oppakken. En vorig jaar leidde de strijd tegen de straatprostitutie tot 173 uitwijzingen.

 

De Brusselse politie zal in de toekomst blijven controleren in de buurt, beloofde Thielemans. Bij die controles gaan agenten na of de prosstituees legaal in het land verblijven en ze stellen een proces-verbaal op bij inbreuken op de verkeerswetgeving. De volgende stap is de belasting op de rendez-voushuizen, die volgende week ingaat. 

 

Op de leden van het Comité Alhambra maken de positieve resultaten weinig indruk. 'Die cijfers kloppen misschien wel, maar het feit dat het aantal straatprostituees daalt, maakt voor de omwonenden niets uit, want de overlast blijft. Hij wordt zelfs groter want als het aanbod kleiner wordt rijden de klanten nog meer rondjes', zegt Vanbuel.

 

Alhambra vindt dat het hoog tijd is voor structurele maatregelen - de belasting op de rendez-voushuizen is volgens het wijkcomité maar een druppel op een hete plaat. Vanbuel: 'Van het verkeersplan dat wij voorstelden om een eind te maken aan de verkeerscarrousels in de buurt, is nog altijd niets in huis gekomen. Voorts zouden de klanten van de prostituees aanepakt kunnen worden, net zoals in Antwerpen. En Brussel moet, samen met de andere gemeenten, dringend een prostitutieplan maken'

 

© Brussel deze Week 2005 / Bettina Hubo