Comité Alhambra 

Presse

 
 
 
         

 

NL

 

> Départ

 

> Le Comité Alhambra

   

> Le Quartier Alhambra

   

> Activités

 

> Media et presse

 

> Journal 'Alhambra'

 

> Participer?

 

> Liens

 

 

 

 
 

Antwerpen slingert 47 hoerenlopers op de bon


Sinds het invoeren van administratieve boetes voor de klanten van straatprostituees een half jaar geleden heeft Antwerpen 47 hoerenlopers op de bon geslingerd. Volgens veiligheidsschepen Dirk Grootjans (VLD) heeft de strenge aanpak de tippelprostitutie in de Atheneumbuurt aanzienlijk doen afnemen. De klanten blijven weg en de harde kern van straatprostituees is uitgedund tot een vijftal vrouwen.

 

De meeste tippelhoertjes die zich ophouden in de Atheneumbuurt, worstelen met een zware drugverslaving en kampen ook vaak met ernstige psychische problemen. De Antwerpse politie zette de afgelopen jaren enkele acties op poten, maar die hadden geen vat op een hardleerse groep van vijftien tot twintig prostituees.

 

In februari van dit jaar besloot het Antwerpse stadsbestuur om de strijd tegen de tippelprostitutie over een andere boeg te gooien. 'De vraag aanpakken in plaats van het aanbod', verduidelijkt Grootjans. 'Als de klanten wegblijven, verdwijnen de prostituees vanzelf.' Die aanpak lijkt te lonen.

 

'Klanten die betrapt worden, moeten een boete van 250 euro betalen die ze thuis krijgen toegezonden. Geen enkele getrouwde man krijgt graag een sanctie voor prostitutie in de bus. De boetes doen dan ook vooral dienst als afschrikmiddel'.

 

Hulpverleners vreesden dat de aanpak van de stad de trippelprostitutie niet zou uitroeien, maar enkel zou exporteren naar een ander deel van de stad. 'Met die mogelijkheid houden we natuurlijk rekening', reageert Grootjans. 'We spelen heel kort op de bal. Als we aanwijzingen hebben dat de straatprostituees elders klanten ronselen, grijpen we meteen in. Voorlopig hebben we echter geen enkel signaal gekregen dat het probleem zich verplaatst.'

 

© De Morgen 2006 / JV