Comité Alhambra 

Presse

 
 
 
         

 

NL

 

> Départ

 

> Le Comité Alhambra

   

> Le Quartier Alhambra

   

> Activités

 

> Media et presse

 

> Journal 'Alhambra'

 

> Participer?

 

> Liens

 

 

 

 
 

183 bewakingscamera's voor Brussel en Elsene


 

 

Brussel - In de komende zes jaar zullen 183 nieuwe veiligheidscamera's een oogje in het zeil houden in de politiezone Brussel-Elsene, zo bevestigde burgemeester Freddy Thielemans (PS) maandagavond op de gemeenteraad. De camera's zullen vooral ingezet worden voor het toezicht op het verkeer en de controle bij betogingen.

 

Oppositielid Carine Vyghen (MR) verwijt burgemeester Thielemans ondertussen het ontbreken van een concreet plan voor de camera's.

 

Vandaag telt de zone Brussel-Elsene 97 camera's. Daarvan worden er de komende zes jaar tachtig vervangen door moderne kleurencamera's. De overige honderd camera's zullen op nieuwe plaatsen voorzien worden. Volgens burgemeester Thielemans dient 85 procent van de camera's om het verkeer te controleren. Tien procent zal Brussel gebruiken voor de controle bij manifestaties en vijf procent voor de aanpak van criminaliteit. "De camera's zijn er oorspronkelijk eerder voor de mobiliteit dan voor de veiligheid gekomen. Maar met de verandering van de maatschappij hebben we in een aantal gevallen de camera's ook hiervoor ingezet."

Tachtig procent van de nieuwe camera's komen in Brussel, twintig procent in Elsene. Vooral Laken zal van nieuwe camera's voorzien worden, zegt Thielemans. Op de centrale lanen in het centrum van Brussel worden elf camera's vervangen door nieuwe modellen en in de Nieuwstraat en de Koopliedenstraat komen er zes camera's bij. Elsene tenslotte krijgt vijf extra camera's.

 

Voor de overige 161 camera's zou er nog geen concreet plan zijn, zegt oppositielid Vyghen. "Momenteel is er een plan tot maart 2007. De 183 camera's zijn dus gepland voor de zes komende jaren maar ik weet niet hoeveel er per jaar geplaatst zullen worden en ik had wel een bredere uitleg verwacht." Thielemans spreekt de aantijging van Vyghen tegen. Volgens de burgemeester is er wel degelijk een concreet plan "maar we zullen zien hoe we dat kunnen uitwerken. Een camera plaatsen is gemakkelijk maar vraagt ook een mast of een structuur aan de muur."

 

In totaal kosten de nieuwe camera's zo'n acht miljoen euro. "Er bestaan meerdere mogelijkheden voor de financiëring van de camera's en in het bijzonder de gewestelijke mogelijkheden," aldus Thielemans. Ook de federale regering zou geld geven aan dit project.
 

 

 

© FM Brussel/TV Brussel 2007

 

 

Placement de caméras dans le quartier Alhambra >>>