Brussel - Een commissaris van de politie Brussel-stad zou al tien jaar lang in ruil voor seksuele gunsten het prostitutiemilieu tippen over politieacties. Het onderzoek loopt al achttien maanden, maar de korpsleiding ondernam tot nu toe niets.
De commissaris zou ook steekpenningen hebben ontvangen van de pooier. In zijn vorige baan bij de Algemene Inspectie leidde hoofdcommissaris Guido Van Wymersch het onderzoek, maar de bewuste commissaris bleef gewoon op post.
Er lijkt maar geen einde te komen aan de scandalitis bij de politiezone Brussel-Elsene. Anderhalf jaar geleden werd in de buurt van de Brusselse Louizalaan een pooier gearresteerd op betichting van moord. Zijn gsm-verkeer werd onderzocht en hij bleek nogal intense contacten te hebben met Etienne V., commissaris bij de Brusselse politie. Klopt, zei de pooier, V. was een persoonlijke vriend die hem zelfs regelmatig tipte, telkens als er een politieactie op til was die zijn business kon treffen. De pooier beweerde ook dat hij V. vaak geldsommen toestopte.
De ondervrager van de pooier was de Brusselse agent Didier B., een neef van burgemeester Freddy Thielemans (PS). De agent vond het een delicate zaak en liet na om de verklaringen van de pooier te acteren in een proces-verbaal.
Aantijgingen zijn niet min
De zaak kwam binnen de kortste keren ter ore van de onafhankelijke politievakbond Sypol, die met een klacht naar de Algemene Inspectie van de politiediensten (AIG) stapte. Het onderzoek kwam daar in handen van adjunt-inspecteur-generaal Guido Van Wymersch. 'Erg veel is er niet gebeurd', klinkt het nu bij Sypol. 'Een aantal politiemensen is ondervraagd, maar commissaris V. is achttien maanden na datum nog altijd niet verhoord. De aantijgingen zijn zwaar en concreet. Een gewone agent die een pint te veel opheeft, wordt meteen geschorst. Tegen zoiets wordt niet opgetreden.'
Bij de AIG kwam in die periode een inmiddels tot in de detail gekende carrousel van discutabele tot ronduit illegale benoemingen op gang. Een daarvan leidde ertoe dat Guido Van Wymersch in juni werd benoemd tot nieuwe hoofdcommissaris bij de politie Brussel-Elsene. Van Wymersch wist dus af van het tegen één van zijn commissarissen lopende onderzoek, maar ondernam niets.
De aantijgingen tegen Etienne V. zijn niet min. Hij bleek meer dan nauwe contacten te hebben met een andere vooraanstaande pooier. Volgens de tegen hem afgelegde verklaringen zou hij al meer dan tien jaar geheime politie-info doorspelen aan het prostitutiemilieu in ruil voor 'seksuele diensten'.
Stelende agent voor rechter
Volgens Het Laatste Nieuws, dat gisteren berichtte over het lopende onderzoek, loopt er nog een tweede tegen een vrouwelijke commissaris die verantwoordelijk is voor de buurt ronde Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS). Volgens een klacht bij het Brussels parket zou ze voor 'een prijsje' een appartement in Spanje hebben gehuurd van een uitbater van één van de afwerkhotelletjes rond de KVS. De commissaris-officier kreeg gisteren voluit de steun van het wijkcomité Alhambra, dat al jaren ijvert voor het bannen van de prostitutie in de woonwijk.
'Een gigantisch misverstand', zegt een woordvoerder van het comité. 'Deze dame zet zich al jaren keihard in voor onze buurt. Zij is onze enige lichtpunt in de moeizame strijd die we nu al vele jaren tegen de prostitutieoverlast voeren.'
De Brusselse politiewoordvoerder Christian De Coninck bevestigt dat de dame niks ten laste kan worden gelegd. 'Ze kan bewijzen dat ze 1.410 euro betaalde voor een verblijf van drie weken in het Spaanse Calpe', aldus De Coninck. 'Gelukkig hield ze haar factuur bij.' Over die zaak wou de woordvoerder niets zeggen. Hij zei de conclusies van het parket afgewacht moeten worden.
Volgende week, op 10 december, buigt de Brusselse correctionele rechtbank zich over de Brusselse agent die vorige maand na een overval op een krantenwinkel in Elsene zelf aan het stelen sloeg en een paar pornoboekjes meenam. Van Wymersch kwam ook toen onder vuur te liggen. De twee agenten werden aanvankelijk niet geschorst. Dat gebeurde pas nadat beelden van de stelende agenten op een bewakingscamera hun weg naar de media gevonden hadden.
© De Morgen/Douglas De Coninck