Comité Alhambra 

Media & Pers

 
 
 
         

 

FR

 

> Start

 

> Het Comité Alhambra

   

> De Alhambrawijk

   

> Activiteiten

 

> Media en pers

 

> Buurtkrant 'Alhambra'

 

> Meewerken?

 

> Links

 

 

 
 

Tachtig procent prostitués onzichtbaar


Brussel - Er zijn naar schatting vijfduizend prostitués (mannen en vrouwen) in Brussel, van wie tachtig procent in de besloten prostitutie werkt. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

Voor het eerst is er in het Brussels Gewest een grondige studie (van de KU Leuven en de Erasmushogeschool Brussel) over prostitutie gemaakt. Volgens onderzoeker Maarten Loopmans van de EhB, die het onderzoek leidde, zijn de resultaten dan ook verrassend. "We schatten dat in het heel gewest vier- à vijfduizend mensen zich prostitueren," vertelt Loopmans. "Dat is meer dan we verwacht hadden. Maar misschien komt dat ook door de internationale rol van Brussel. En door het feit dat we de eerste keer systematisch de prostitutie in Brussel hebben onderzocht. Voordien hielden politiezones en gemeenten allemaal afzonderlijk cijfers bij."

Opmerkelijk is dat slechts een vijfde in de publieke prostitutie werkt: aan het raam en op straat. De overige tachtig procent werkt in de besloten prostitutie: onder meer escortwerk, privéhuizen en massagesalons. Het is zelfs een tendens: de publieke vormen van prostitutie lopen steeds meer terug, ten voordele van de besloten vormen. Loopmans: "Dat komt deels doordat de maatschappelijke opvattingen over prostitutie veranderd zijn. Er wordt minder gedoogd, en raamprostitutie wordt ook meer en meer systematisch gecontroleerd. Dan is anonimiteit natuurlijk aantrekkelijker. In wijken zoals Alhambra in Brussel-centrum zijn de laatste jaren ook meer en meer middeninkomens - al dan niet met kinderen - komen wonen. Dat strookt natuurlijk niet met een straat waar getippeld wordt. En in Schaarbeek wonen veel moslims, die het niet zo begrepen hebben op al dat uiterlijk vertoon. Toch is de tendens naar besloten prostitutie geen goede zaak, want dat is moeilijk te controleren. Veel prostituees en prostitués in die sector worden makkelijk het slachtoffer van uitbuiting."

Uit de studie blijkt ook dat heel wat prostitués, zowel mannelijke als vrouwelijke, uit Bulgarije komen. Die tendens is mede te verklaren door de toetreding van dat land in 2007 tot de Europese Unie. "Het is nu uiteraard veel makkelijker om naar België te komen. Veel prostitués uit Bulgarije komen ook nog eens uit een netwerk en zijn vaak het slachtoffer van mensenhandel. Ze zijn bijzonder kwetsbaar, want ze kunnen hier nergens terecht en kennen ook geen van beide landstalen."

Naar schatting een vijfde van alle Brusselse hoeren zijn mannen, zo blijkt nog. Loopmans merkt op dat er in Brussel al veel rond prostitutie gewerkt wordt. Toch is er volgens hem een gecoördineerd beleid nodig, geschoeid op de leest van het gewest. "We hebben in onze studie naar het beleid in andere Europese steden gepeild, en wat ons vooral noodzakelijk lijkt, is een prostitutieambtenaar die de sector nauwgezet volgt en die verslag uitbrengt aan het beleid. Het moet gezegd dat prostitutie in Brussel vooral voorkomt op grenzen tussen gemeenten, zoals de Louizalaan en de Aarschotstraat," zegt hij.

Brussels minister Pascal Smet (SP.A), binnen de GGC samen met zijn Franstalige collega Evelyne Huytebroeck (Ecolo) bevoegd voor Bijstand aan Personen, vindt dat het prostitutiebeleid een gewestelijke materie moet worden. "Nu heb je de politiediensten, de gemeenten en het parket die zich afzonderlijk met prostitutie bezighouden. Ik denk dat een algemeen Brussels beleid meer zal helpen om problemen binnen de prostitutie aan te pakken."

© Brussel Deze Week