Oxfam Wereldwinkels heeft nu ook een stek in de Koopliedenstraat. “We hopen mee bij te dragen tot de heropleving van de buurt,” zegt Oxfam-verantwoordelijke Veerle Vandenabeele.
Het gaat de goede richting uit met de Koopliedenstraat, een straat die traditioneel met straatprostitutie en aanverwante overlast wordt geconfronteerd. De straten zijn heringericht en café-bolleboos Frédéric Nicolay opent vlakbij een etablissement. En zopas heeft ook Oxfam Wereldwinkels in de straat nieuwe lokalen in gebruik genomen. Het wordt geen klassieke winkel – die blijft op de Anspachlaan –, maar de administratie komt er te zitten, de grootverbruikers kunnen er makkelijk hun waren ophalen en er staan heel wat evenementen op til.
De Wereldwinkel, de enige tweetalige van het land, zit krap aan de Anspachlaan en kocht het pand, een voormalige opslag van autowrakken. “Activiteiten organiseren, dat hoort er meer en meer bij om de eerlijke wereldhandel te promoten,” zegt Veerle Vandenabeele. “Maar we hadden geen lokaal. Voortaan kunnen we hier terecht.” Voor de financiering werd deels geleend bij vrijwilligers, deels bij Triodos.
Oxfam stelt zich open voor de buurt: de lokalen kunnen gehuurd worden. “Nog voor de verbouwing klaar was, is de ruimte al zeven keer verhuurd. We hebben een keuken. Zulke ruimtes zijn erg in trek.”
Eerlijke wereldhandel en lokale handel gaan meer en meer hand in hand. Bioproducten van hier als het kan, derdewereldproducten als je ze hier niet vindt. “Daarom bieden we vanaf maart ook groentemanden aan.” Oxfam Wereldwinkels klopte daarvoor aan bij het Heembeekse Nos Pilifs.
© Brussel Deze Week / Steven Van Garsse - www.bdw.be : 23 november 2011