Comité Alhambra 

Nieuws

 
 
 
         

 

FR

 

> Start

 

> Het Comité Alhambra

   

> De Alhambrawijk

   

> Activiteiten

 

> Media en pers

 

> Prostitutie

 

> Werken

 

> Buurtkrant 'Alhambra'

 

> Meewerken?

 

> Links

 

 

 
 

Gesprek met burgemeester Thielemans: 27 oktober 2011

 


 

Tijdens een constructief gesprek op het stadhuis heeft burgemeester Thielemans (PS) volgende ingrepen voor de Alhambrawijk toegezegd:

 

Op korte termijn:

  • Afsluiten van het kruispunt Pelikaanstraat / Koopliedenstraat om de autocarrousel daar te breken.

  • Het globale verkeersplan zal onderzocht worden om te zien welke ingrepen er nodig zijn om de autocarrousels zo groot mogelijk te maken zodat de automobilisten ontmoedigd worden om nog eindeloos rondjes te rijden in de wijk en om te vermijden dat autocarrousels zich een paar straten verder verplaatsen.

  • Installeren tijdens een beperkte periode van een mobiel politiecommissariaat aan de Antwerpse Poort (kruispunt Koopliedenstraat / Lakensestraat).

  • Meer politiecontroles in de wijk: voertuigen zullen gecontroleerd worden op het respecteren van de verkeerscode (het negeren van de borden ‘plaatselijk verkeer’ bijvoorbeeld) en op hun autopapieren. Ook de prostituees zullen gecontroleerd worden op hoe ze gekleed zijn. Te schaars geklede prostituees zullen een boete krijgen.

  • Prostituees zullen aangemoedigd worden om de Alhambrawijk te verlaten en terug te keren naar de Albert II - laan waar ze voor minder overlast zullen zorgen en waar ze voordien hun klanten ronselden.

  • Er zullen borden geplaatst worden bij het binnenrijden van de wijk waarop duidelijk aangegeven wordt dat de buurt onder politiecameratoezicht staat. Dat is momenteel voor veel hoerenlopers niet duidelijk. Bovendien zijn dergelijke borden wettelijk verplicht.

Op langere termijn:

  • Een plek toewijzen aan de straatprostituees waar ze kunnen werken zonder dat ze hun omgeving het leven onmogelijk maken.

Burgemeester Thielemans heeft ook toegegeven dat de Alhambrabuurt geen historische prostitutiewijk is. Er was wel wat prostitutie in de Mechelse straat maar enkel in de beslotenheid van de cafés, niet buiten op straat. Sinds een aantal rendez-vous hotels begin jaren ’90 afwerkhotels zijn geworden, en sinds de gemeente Schaarbeek de prostituees van de Albert II – laan heeft verjaagd en  de voormalige Oostbloklanden bij de Europese Unie zijn gekomen is de Alhambrawijk overspoeld door sekswerkers. Het probleem is de afgelopen jaren exponentieel toegenomen – iedereen die de buurt rond de KVS een beetje kent zal dit kunnen beamen.

 

Het wordt dus hoog tijd dat er wordt nagedacht over de prostitutieproblematiek, en liefst op het gewestelijke en het federale niveau. In Belgie – en zeker in Brussel – hebben we een achterstand in te halen op onze buurlanden maar ook op andere steden binnen België. Doen alsof er geen probleem is, of de prostituees altijd maar als slachtoffers beschouwen helpt niemand een stap vooruit. Er moeten oplossingen komen voor zowel de bewoners van Brussel als voor de prostituees die op elk uur van de dag op straat wensen te werken.