Comité Alhambra 

Prostitutie

 
 
 
         

 

FR

 

> Start

 

> Het Comité Alhambra

   

> De Alhambrawijk

   

> Activiteiten

 

> Media en pers

 

> Prostitutie

 

> Werken

 

> Buurtkrant 'Alhambra'

 

> Meewerken?

 

> Links

 

 

 
 

 

Lokalen in rendez-vous huizen of in gebouwen waar gelijkaardige activiteiten plaatsvinden

 

DE GEMEENTERAAD,

 

Gelet op artikel 117 van de Nieuwe Gemeentewet;

Gelet op de wet d.d. 24 december 1996 inzake de vestiging en de invordering van de provincie- en gemeentebelastingen;

Overwegende dat een verhoging van de inkomsten vereist is vanwege de financiële toestand van de Stad;

Overwegende dat in de rechtspraak algemeen aanvaard wordt dat een gemeentebelasting niet alleen om budgettaire redenen geheven wordt, maar dat ze tevens niet een niet-financiële grond kan hebben, zoals het afraden of bevorderen van bepaalde activiteiten en dat geen enkele wettekst of reglement de Stad zou kunnen verbieden bij het vestigen van een belasting voorrang te geven aan het treffen van de sectoren die aanleiding geven tot kritiek of die hinderlijk geacht worden;

Overwegende dat het heen- en weergeloop rond rendez-voushuizen of gebouwen waarin gelijkaardige activiteiten plaatsvinden de openbare rust verstoort, het verkeer belemmert en de veiligheid van de buurt in het gedrang brengt;

Overwegende dat de Stad, rekening houdend met wat voorafgaat, geoordeeld heeft dat de nieuwe vereiste financiële middelen onder andere via het belasten van dergelijke activiteiten geïnd kunnen worden;

BESLUIT :

 

I. GROND VAN DE BELASTING:

 

Artikel 1: Er wordt voor de dienstjaren 2005 en 2006 een jaarlijkse belasting geheven op lokalen in rendez-voushuizen of in gebouwen waar gelijkaardige activiteiten plaatsvinden.

Men dient onder "rendez-voushuizen" te verstaan : de gebouwen waarin één of meerdere lokalen (kamers, appartementen, salons of andere), tegen betaling of niet, ter beschikking gesteld worden voor intieme ontmoetingen, zonder dat het de bedoeling is er de nacht door te brengen en zonder de verplichte inschrijving in de verblijfsregisters, zoals voorzien door de wet van 17 december 1963 (B.S. 26 mei 1965), houdende de organisatie van de controle van de reizigers in slaapgelegenheden.

 

II. AANSLAGVOET :

 

Artikel 2 : De aanslagvoet van de belasting is vastgesteld op 2.500,00 € per jaar en per ontmoetingsruimte (kamer, appartement, salon of andere) zoals bepaald in artikel één.

 

Artikel 3 : Indien de uitbating van het rendez-vouslokaal in de loop van het dienstjaar wordt beëindigd of aanvangt of indien ze om welke reden ook wordt stopgezet gedurende minstens één maand, zal de belasting worden berekend volgens het aantal maanden activiteit. Elke begonnen maand wordt als een volledige beschouwd.

Om van de vermindering vermeld in vorige alinea te kunnen genieten, dient de belastingplichtige binnen de drie maand na het beëindigen of het aanvangen van de uitbating of na de stopzetting van de activiteiten gedurende minimum één maand, een aangetekende aanvraag te richten aan het College van Burgemeester en Schepenen.

 

III. BELASTINGPLICHTIGE:

 

Artikel 4 : De belasting is verschuldigd door de uitbater van het rendez-voushuis of de lokalen waarin gelijkaardige activiteiten plaatsvinden. Indien de uitbater niet met zekerheid kan worden geïdentificeerd, is de belasting verschuldigd door onderhuurder van het gebouw of, bij gebrek aan deze laatste, door de huurder.

De eigenaar is in ieder geval hoofdelijk aansprakelijk voor de betaling van de belasting en zal deze vereffenen indien de uitbater, de onderhuurder of de huurder niet met zekerheid konden geïdentificeerd worden.

De hoofdelijke aansprakelijkheid van de eigenaar wordt evenwel opgeschort indien deze kan bewijzen dat hij bij een bevoegde rechtbank de nodige juridische stappen heeft ondernomen om het huurcontract te breken.

 

iv; AANGIFTE :
 

Artikel 5 : De administratie verzendt een aangifteformulier naar de belastingplichtige die dit behoorlijk ingevuld ondertekend binnen de termijn gesteld door het gemeentebestuur dient terug te sturen.
 

Artikel 6 : Indien de uitbater geen aangifteformulier heeft toegezonden gekregen, dient hij ten laatste op één maart van het belastingjaar spontaan bij de administratie aangifte te doen van de nodige elementen.

 

Artikel 7 : Bij gebrek aan aangifte of bij onvolledige of onjuiste aangifte wordt de belasting verhoogd met een bedrag dat gelijk is aan het verschuldigde of het als dusdanig geraamde recht.

 

Artikel 8 : De uitbater van het rendez-voushuis of de lokalen waarin gelijkaardige activiteiten plaatshebben is ertoe gehouden de beambten van de Stad belast met de controle de toegang te verlenen tot de bewuste lokalen en zich te onderwerpen aan het toezicht, goedgekeurd door het College van Burgemeester en Schepenen.

 

V . INNING :

 

Artikel 9 : De verschuldigde belasting en de eventuele ambtshalve aanslag zullen via een kohier door de Stadsontvanger ingevorderd worden.

 

De inning van de belasting en de geschillen zullen geregeld worden volgens de beschikkingen van de wet van 24 december 1996 houdende de vestiging en de invordering van de provincie- en gemeentebelastingen, vervolledigd en gewijzigd door de wet van 15 maart 1999 houdende de geschillen inzake belastingen en hun uitvoeringsbesluit.
 

VI. BIJZONDERE BESCHIKKINGEN

 

Artikel 10 : De rendez-voushuizen en de lokalen waarin gelijkaardige activiteiten plaatsvinden die onder de toepassing van het huidige reglement vallen, worden, zijn vrijgesteld van de belasting op hotel- en pensionkamers.
 

VII. OVERGANGSBESCHIKKINGEN VOOR HET DIENSTJAAR 2005.

Artikel 11 : Het huidige reglement treedt in voege de maand na de goedkeuring van deze beraadslaging door de Gemeenteraad.
 

Artikel 12 : Voor het belastingjaar 2005 wordt de aanslagvoet per lokaal, zoals bepaald in artikel 2 van het huidige reglement, vastgesteld op 1/12de van 2.500 €.
 

Aldus besloten in zitting van 7 november 2005.

 

De Raad,

De Burgemeester,

Freddy Thielemans

 

 

Link naar site Stad Brussel >>>