Comité Alhambra 

Nieuws

 
 
 
         

 

FR

 

> Start

 

> Het Comité Alhambra

   

> De Alhambrawijk

   

> Activiteiten

 

> Media en pers

 

> Prostitutie

 

> Werken

 

> Buurtkrant 'Alhambra'

 

> Meewerken?

 

> Links

 

 

 
 

Betonmolen: positie van het Comité Alhambra


 

De laatste maanden is nogal veel te doen rond de plaatsing van het kunstwerk ‘De betonmolen’ van Wim Delvoye op de kaaien achter de KVS.

 

In het ‘tegen’ kamp heerst de perceptie dat het Comité Alhambra voor de plaatsing zou zijn, in het ‘voor’ kamp daarentegen is de overtuiging dat het Comité Alhambra tegen is.

 

Vanwaar de verwarring? En wat is nu precies het standpunt van het Comité Alhambra?

 

Een aantal buurtbewoners rond de kaaien hebben zich verenigd in het ‘Comité De Kaaien’, opgericht om de komst van de betonmolen te verhinderen. In de pers wordt er vaak over ‘het comité’ gepraat, zonder te preciseren over welk comité het nu precies gaat. Gezien het kunstwerk bedoeld was voor de Alhambra-wijk wordt nogal gemakkelijk de link gelegd met het Comité Alhambra.

 

Het Comité Alhambra heeft nooit het monopolie opgeëist van de Alhambra-wijk. Ook intern werken we volgens die wijze: de leden moeten tot een zo groot mogelijke consensus komen, anders wordt er geen officieel standpunt geformuleerd.

 

Wat het kunstwerk van Wim Delvoye betreft, binnen het Comité Alhambra zijn er voorstanders die even overtuigd zijn van hun motivering als de tegenstanders, maar het merendeel heeft geen mening.

 

Wel was er eensgezindheid over het volgende:

 

-     We vinden het jammer dat de stad Brussel niet de geijkte procedures heeft gevolgd om het kunstwerk een plaats te geven, en daarop ‘gepakt’ is door de Raad van State.

-     We vinden het ook een gemiste kans dat er nooit een dialoog tot stand is gekomen waarin alle buurtbewoners betrokken werden, zodat er ook over de inhoudelijke/artistieke kant van het kunstwerk gepraat kon worden. Zo zou er ongetwijfeld een beter inzicht hebben kunnen ontstaan over wat de buurtbewoners nu echt denken over de betonmolen (voor of tegen).

 

Het Comité Alhambra is de laatste maanden druk bezig geweest met de prostitutieproblematiek, mobiliteit en het wijkfeest. De discussie rond de betonmolen hebben we maar vanop een afstand kunnen volgen, vandaar dat we nooit echt positie hebben ingenomen. Wij zijn verrast door de wendingen die het dossier neemt, maar verkiezen om niet betrokken te worden in deze polemiek, die zich nu vooral toespitst tussen het Comité De Kaaien en schepen Henri Simons.

 

Wat de leden van het Comité Alhambra in eigen naam uitspreken – voor of tegen – dat is hun zaak. Het spreekt voor zich dat het Comité hen dat niet zal verhinderen.

 

Wij hopen dat het dossier zo snel mogelijk tot een conclusie kan komen, zodat we weer samen andere thema’s kunnen aanpakken, om zo de leefbaarheid van de Alhambra-wijk verder te verbeteren. 

 

 

 

Kleine historiek >>>