Comité Alhambra 

Nieuws

 
 
 
         

 

FR

 

> Start

 

> Het Comité Alhambra

   

> De Alhambrawijk

   

> Activiteiten

 

> Media en pers

 

> Prostitutie

 

> Werken

 

> Buurtkrant 'Alhambra'

 

> Meewerken?

 

> Links

 

 

 
 

Betonmolen


 

23 juni 2010:

 

'De betonmolen' van Wim Delvoye zou er dan toch komen en wel op de plaats die aanvankelijk was voorzien: achter de KVS. Het schepencollege van de Stad Brussel gaf reeds in 2009 in alle stilte haar goedkeuring.

 

De plaatsing zou in oktober gebeuren.

 

15 februari 2005:

 

Het stadsbestuur van Brussel gaf onder voorwaarden een positief advies voor de ijzeren betonmolen Cement Truck van Wim Delvoye (8,6m lang). Dat kunstwerk zou een plek krijgen aan de achterzijde van de KVS, maar er was veel protest van buurtbewoners.

De buurtbewoners vreesden dat kinderen op de betonmolen zouden klauteren. Ze dachten ook dat heel wat mensen hun vuilnis onder de betonmolen zouden gooien.

De stad wou dat voorkomen door rond het kunstwerk een hek te plaatsen. Via een gootje zou het vuilnis kunnen opgeruimd worden. En het ontwerp werd aangepast zodat de gaten tussen de krullen nergens groter werden dan 11 centimeter, de reglementaire afstand die ook voor trapstijlen geldt.

Bevoegde schepen Henri Simons (Ecolo): “Ik heb naar de schepen van Middelkerke gebeld, waar Delvoye in de zomer van 2003 een kraan genre Betonmolen geplaatst heeft. Er zijn geen problemen geweest, en als er nu één plaats is met veel kinderen, dan is het toch wel de kust.”

Sommige buurtbewoners vonden het kunstwerk ook lelijk. Maar het stadsbestuur zei dat dat een kwestie van smaak was, en over smaak valt niet te twisten. Simons wees erop dat hedendaagse kunst altijd reacties uitlokt.

De buurtbewoners verenigden zich in het ‘Hooikaaibuurtcomité’ (waar het Comité Alhambra geen banden mee heeft) en stapten naar de rechtbank. Ze laakten het feit dat de Stad en schepen van Stedenbouw Henri Simons (Ecolo) in het bijzonder gebruik gemaakt heeft van een stroman om een stedenbouwkundige vergunning af te leveren. Daarenboven wachtte de schepen het openbaar onderzoek niet af. ‘Wat ons ook tegen de borst stuit’ besluit woordvoerder Alain Missorten van het Hookaaicomité ‘is dat het kunstwerk met belastingsgeld, zo’n 600.000 euro wordt betaald. Het zou toch logisch zijn dat je voor zo’n bedrag een wedstrijd uitschrijft waaraan alle kunstenaars deelnemen?

Op 27 april gaf de Raad van State hen gelijk: het kuntswerk mag niet op het plein komen. Beroep tegen deze uitspraak is niet meer mogelijk. Missorten: ‘We hebben willen aantonen dat de stad de regels aan haar laars heeft gelapt. En daarin is de Raad van State ons gevolgd’.

Het kunstwerk van Wim Delvoye - een kunstenaar met internationale uitstraling - zal wellicht een andere plek in Brussel krijgen.

 

Positie Comité Alhambra over de betonmolen >>>

 

Pers:

Brusselnieuws.be - 23/06/10

Betonmolen van Wim Delvoye in oktober achter de KVS

TRUCK, de omstreden betonmolen van Wim Delvoye, komt nu toch achter de KVS. De werken beginnen in oktober. Meteen komt er een einde aan zes jaar touwtrekken tussen Stad en buurtbewoners.

Meer >>>

 

TV Brussel - 12/02/08

Nieuwe plek voor Cement Truck van Wim Delvoye

Het omstreden kunstwerk Cement Truck van kunstenaar Wim Delvoye krijgt in de zomer een vaste plaats op het rond punt van de Ieperlaan en de Arduinkaai in Brussel.

Meer >>>

 

FM Brussel - 04/10/07

Groen licht voor betonmolen van Delvoye

De overlegcommissie van de stad Brussel heeft zoals verwacht het licht op groen gezet voor het kunstwerk 'De Betonmolen' van Wim Delvoye achter de Koninklijke Vlaamse Schouwburg.

Meer >>>

 

FM Brussel - 07/09/07

Betonmolen van Delvoye parkeert toch achter KVS

Het omstreden kunstwerk 'De Betonmolen' van Wim Delvoye komt toch op de Hooikaai in Brussel, maar niet vlak achter de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Dat zegt de Brusselse schepen van Stedenbouw Christian Ceux (CDH).

Meer >>>

 

Le Soir - 05/09/07

La Bétonneuse de Wim Delvoye n'est pas définitivement enterrée. Le collège de la Ville de Bruxelles va introduire une demande de permis pour installer l'oeuvre derrière le KVS.

 

Le Soir - 24/06/06: Bruxelles veut la 'Bétonnière'

L'oeuvre de Wim Delvoye pourrait quand même être installée derrière le Théâtre Flamand 

Meer >>>

 

Brussel Deze Week - 18/05/06: Geen Wim Delvoye achter KVS

De omstreden Betonmolen van Wim Delvoye, het stalen kunstwerk met gotische allures, mag niet achter de vernieuwde KVS geplaatst worden. Dat heeft de Raad van State beslist.

Meer >>>

 

De Morgen - 16/05/06:

Delvoyes betonmolen moet andere parkeerplaats zoeken

Het Kunstwerk Cement Truck van Wim Delvoye komt dan toch niet op het plein achter de gerenoveerde Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel. De Raad van State verklaarde de bouwvergunning van de stad Brussel nietig.

Meer >>

 

De Morgen - 4/04/06 : 'Delvoyes betonmolen wordt kindvriendelijker'

'Vrijdag opent de gerenoveerde KVS. Het pleintje achter de KVS, waar de Cement Truck van Wim Delvoye moet komen, is nog één grote bouwput'  

Meer >>>