Comité Alhambra 

Nieuws

 
 
 
         

 

FR

 

> Start

 

> Het Comité Alhambra

   

> De Alhambrawijk

   

> Activiteiten

 

> Media en pers

 

> Prostitutie

 

> Werken

 

> Buurtkrant 'Alhambra'

 

> Meewerken?

 

> Links

 

 

 
 

Gesprek met mevrouw Nagy

 

Mevrouw Nagy (2de plaats - Ecolo) woont in het centrum van Brussel. Alhoewel zij weet dat de overlast door straatprostitutie een reëel probleem is, toch was ze verrast door de complexiteit van de situatie. Mevrouw Nagy heeft voornamelijk geluisterd, en enkele interessante suggesties gemaakt.

 

Wij hebben haar uitgelegd dat de Alhambra-buurt dikwijls als ‘stageplaats’ gebruikt wordt voor nieuwe politieagenten. Uit de verste uithoeken van het land komen rekruten zonder ervaring gedurende een korte periode de prostitutieproblematiek ervaren. In de praktijk betekent dit razzia’s uitvoeren, prostituees en hun klanten controleren. Als Comité zijn we niet helemaal overtuigd van die aanpak. Wat we nodig hebben is een politieantenne met vaste, ervaren agenten die weten wat de prostitutieproblematiek precies inhoudt. Politiecontroles zijn nodig, maar op een evenwichtige, regelmatige basis, zowel ’s nachts als overdag.  Enkel zo kunnen er efficiënt resultaten geboekt worden.

 

Mevrouw Nagy suggereerde dat de federale politie die taak eventueel op zich kon nemen. Maar dan moet de burgemeester natuurlijk toelaten dat ‘vreemde agenten’ op zijn grondgebied opereren.

 

Ook het parket en de gouverneur kunnen een rol spelen in de aanpak van de overlast door straatprostitutie.

 

Verder stelde mevrouw Nagy voor dat – naast het mobiliteitsplan voor de omliggende straten – ook de rijrichting van de Lakensestraat aangepast zou worden, zodat men enkel de stad uit kan rijden. Nu is men via de kleine ring direct aan de Antwerpse poort en kan men vlot de Alhambra-buurt inrijden, wat natuurlijk de tippelprostitutie vergemakkelijkt. Een aanpassing van de rijrichting zou ook een voordeel kunnen zijn voor de Lakensestraat als handelsader. Minder verkeer verbetert de leefbaarheid, en de extra ruimte die zo vrijkomt, biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld de voetpaden te verbreden.

 

Hoewel prostitutie niet verboden is, kan prostitutie wel bestraft worden: zwartwerk, tippelen en pooierschap zijn verboden. En natuurlijk is er de mensenhandel die bestreden moet worden.

 

De prostitutieproblematiek is niet eenvoudig, het heeft vele facetten. Daarom moet een schepen voor coördinatie zorgen tussen de betrokken diensten (politie, sociale en gezondheidswerkers, buurtbewoners, enz). In Antwerpen heeft dit voor spectaculaire resultaten gezorgd. Maar daarvoor is natuurlijk wel voldoende politieke wil nodig.

 

Mevrouw Nagy is op onze uitnodiging ingegaan zonder goed te weten wat ze van het Comité Alhambra moest denken. De perceptie leeft soms dat we een groep onverdraagzame (Vlaamse) eigenaars zouden zijn. Maar steeds meer bewijst de realiteit dat de Alhambra-wijk met een serieus probleem zit. Het Comité Alhambra bestaat uit vele nationaliteiten die de diversiteit van de wijk wil behouden. Dat kan enkel maar als de overlast door straatprostitutie aangepakt wordt. Als de huidige situatie nog lang blijft aanslepen dan trekken de bewoners weg. Die evolutie is nu al bezig. Mevrouw Nagy is zich daarvan bewust. Ook zij zou al het mogelijke doen om het evenwicht te herstellen.