Comité Alhambra 

Prostitutie

 
 
 
         

 

FR

 

> Start

 

> Het Comité Alhambra

   

> De Alhambrawijk

   

> Activiteiten

 

> Media en pers

 

> Prostitutie

 

> Werken

 

> Buurtkrant 'Alhambra'

 

> Meewerken?

 

> Links

 

 

 
 

Antwoord op brief Le Nid die in de Van Gaver- en Koopliedenstraat werd verdeeld


22 september 2006

Als wijkcomité maken wij ons eveneens zorgen over het feit dat men als burger niet meer vrij kan bewegen in de Alhambra-buurt. Le Nid heeft u per brief aangeschreven dat de systematische politiecontroles uw burgerrechten in het gedrang zouden brengen. Daarbij werden talrijke argumenten aangehaald die de realiteit nogal eenzijdig benaderen.

 

-     Volgens Le Nid is prostitutie geen misdrijf. Dat klopt niet helemaal. Prostitutie is niet verboden, maar het is ook niet toegelaten. Er bestaat simpelweg geen wetgeving rond. Het ronselen van klanten op straat daarentegen is wel verboden. De straatprostituees in de Alhambra-wijk overtreden dus stelselmatig de wet.

-     Volgens Le Nid is vrije beweging een illusie. Daar kunnen we als buurtbewoner helaas van meespreken. Als vrouw word je aangesproken door klanten, als man door de prostituees. Kinderen voelen zich niet op hun gemak tussen de prostituees en hun klanten. Nogal wat buurtbewoners in de Van Gaver- en Koopliedenstraat ontzien het om ’s avonds nog buiten te komen. Onnodig u uit te leggen dat de straatprostitutie een entourage aantrekt die niet altijd even koosjer is: pooiers, drugdealers, maffialeden, enz. Zij willen de Alhambra-buurt als gedoogzone, waar de buurtbewoner eigenlijk als ‘quantité négligeable’ wordt beschouwd. Als dat geen serieuze aanval is op de bewegingsvrijheid van de buurtbewoner, dan weten we het ook niet meer.

-     Volgens Le Nid zijn er twee kampen ‘Hoer en burger’. Dit is een nogal pathetische overdrijving. Wat onder ogen gezien moet worden is dat straatprostitutie in een woonbuurt niet thuishoort. De straatprostitutie in de Alhambra-wijk heeft vanaf het begin voor conflicten gezorgd. Die spanningen worden doorgaans verkeerd geïnterpreteerd door de verschillende overheden, zodat zowel de prostituee als de buurtbewoner slachtoffer zijn. Het lakse beleid zorgt ervoor dat de conflicten in de Alhambra-wijk enkel maar verergeren. Als je als buurtbewoner bijvoorbeeld al geen mening meer mag hebben zonder dat er in je huis wordt binnengebroken en je vervolgens afgedreigd wordt, dan is er toch wel iets grondig fout met de interpretatie van onze burgerrechten.

 

Het Comité Alhambra is niet tegen prostitutie. Het hoort enkel niet thuis in een woonbuurt. Wij zijn tegen de vernederende fouilleringen van de prostituees, maar als buurtbewoner vinden wij het bijzonder jammer dat de prostituee doorgaans weinig respect heeft voor de buurt waarin ze werkt. Dag en nacht worden we met hun incivisme geconfronteerd en de jarenlange politiecontroles hebben daar weinig aan veranderd.

 

Als Le Nid tegen getto’s is maar nooit het incivisme van de prostituees en hun entourage aanklaagt, een ‘openbare ruimte’ beschouwt als een zone waar geen recht meer heerst uitgezonderd dan die van de sterkste, waar beroepsethiek betekent zoveel mogelijk geld verdienen ten koste van alles, dan kunnen wij enkel maar concluderen dat de politierazzia’s misschien wel een reden van bestaan hebben. En daar delen we de mening van Le Nid: de aanwezigheid van zoveel politie hadden ook wij liever niet gehad.

 

Wij hopen dat er snel iets gedaan wordt aan de overlast veroorzaakt door straatprostitutie zodat wij ons weer vrij kunnen bewegen, zonder geconfronteerd te worden met allerhande misdrijven, of slachtoffer te worden van intimidatie indien we als burger onze mening willen verkondigen.