Comité Alhambra 

Nieuws

 
 
 
         

 

FR

 

> Start

 

> Het Comité Alhambra

   

> De Alhambrawijk

   

> Activiteiten

 

> Media en pers

 

> Prostitutie

 

> Werken

 

> Buurtkrant 'Alhambra'

 

> Meewerken?

 

> Links

 

 

 
 

Gesprek met Vanessa Hoscheit

 

Vanessa Hoscheit is de coördinatrice van het wijkcontract 'De Kaaien'.

 

Tijdens een rondleiding in de wijk had ze gezegd dat de buurtbewoners zouden moeten leren samenwonen met de prostituees ('co-habiter'), en dat er dus in het wijkcontract 'De Kaaien' geen rekening gehouden zou worden met de aanpak van de overlast door de straatprostitutie.

 

Het woord 'cohabiteren' werkte als een rode lap op de buurtbewoners. Velen vonden het niet kunnen dat er zo categoriek een standpunt werd ingenomen zonder dat er eerst geluisterd werd naar de bewoners van de wijk. Het leek alsof met het wijkcontract 'De Kaaien' alweer een kans links gelaten zou worden om de woonkwaliteit in de buurt te verbeteren.

 

Het Comité Alhambra nam contact op met mevrouw Hoscheit. Zij was direct bereid om een samenkomst te organiseren.

 

Een 6-tal personen van het Comité Alhambra hebben de problematiek van de buurt uit de doeken gedaan: het is een lang verhaal met veel nuances, dat niet tegen de prostitutées gericht is, maar wel tegen de overlast die prostitutie veroorzaakt. En dat is veel meer dan lawaai 's nachts of een autocarroussel. Het is ook drugsproblematiek, vrouwenhandel, huisjesmelkerij, geweld en afpersing, psychologische stress bij buurtbewoners, uitzichtloosheid, ...

 

Mevrouw Hoscheit heeft vele vragen gesteld. Als Comité hebben we getracht om die zo eerlijk mogelijk te beantwoorden. Toch was onze boodschap eenduidig: prostitutie in een woonbuurt, beiden gaan niet samen. Niet nu, en ook niet in de toekomst.

 

Mevrouw Hoscheit gaf toe dat het woord 'cohabiteren' misschien niet gelukkig gekozen was, maar dat anderzijds het wijkcontract niet de bedoeling heeft om de overlast die straatprostitutie veroorzaakt aan te pakken. Het wijkcontract wil de woonkwaliteit verbeteren door bijvoorbeeld premies uit te delen voor renovatie van woningen, of kan straten en pleinen heraanleggen. De prostitutieproblematiek, dat is een zaak van de politiek ...

 

Wij hopen als Comité dat we met dit gesprek nog eens hebben kunnen verduidelijken dat we geen beroepsklagers zijn, en dat er echt wel een probleem is in onze buurt. De overlast sleept nu al zovele jaren aan, de frustratie onder de buurtbewoners is groot. Een verkeerd woord brengt daarom zoveel emoties teweeg. Daar had mevrouw Hoscheit alle begrip voor.

 

Wij hopen daarom ook dat elke kans aangegrepen wordt om de woonkwaliteit in onze buurt te verbeteren. De aanpak van de overlast door prostitutie moet dus deel uitmaken van elk plan dat voor de Alhambra-buurt wordt opgemaakt, dus ook van een wijkcontract.

 

Wij kijken dus benieuwd uit naar wat het plan ons concreet zal bieden ...