Comité Alhambra 

Nieuws

 
 
 
         

 

FR

 

> Start

 

> Het Comité Alhambra

   

> De Alhambrawijk

   

> Activiteiten

 

> Media en pers

 

> Prostitutie

 

> Werken

 

> Buurtkrant 'Alhambra'

 

> Meewerken?

 

> Links

 

 

 
 

Politiecamera's in de Alhambrawijk:

Overzicht 24/11/04 -> 09/11/11

 

 

9 november 2011

 

Bijna vijf jaar geleden werden er twee politiecamera's in de Alhambrawijk geplaatst. Hun doel was de overlast door de straatprostitutie te helpen indijken.

 

Wat is nu de impact van die camera's?

  • De camera's kunnen de hoerenlopers niet 'direct' beboeten. Een klant die een prostituee uitkiest onder het oog van de camera vormt op zich niet voldoende bewijs om tot actie over te kunnen gaan. De politie kan enkel via een 'indirecte' manier boetes uitschrijven: aan de automobilisten bijvoorbeeld die de borden plaatselijk verkeer negeren. Soms worden van die acties op touw gezet en krijgen de hoerenlopers thuis een boete toegestuurd. Maar doorgaans zijn het beperkt aantal agenten in de centrale controlekamer bezig met het interpreteren van beelden in andere wijken. De Alhambrawbuurt krijgt geen prioriteit. De 'indirecte' acties zijn altijd kortstondig.

  • Veel hoerenlopers weten niet dat er politiecamera's in de wijk hangen. De camera's vallen niet op in het straatbeeld en geen enkel bord wijst op hun aanwezigheid. Nochtans is dat bij wet verplicht. Het afschrikeffect is dus miniem.

  • Nogal wat prostituees denken dat de camera's geplaatst werden voor  hun veiligheid. Ze schrikken er alvast niet van terug om hun zaakjes af te handelen pal in het zicht van de camera's. Op het pleintje rond het frietkot aan de Antwerpse Poort - waar een camera staat - is het aantal prostituees de afgelopen jaren alleen maar toegenomen ...

  • De camera's kunnen wel het komen en gaan van bijvoorbeeld de pooiers in beeld brengen. Ook bij acuut geweld kan de politie sneller ingrijpen maar globaal gezien hebben de camera's dus niet de impact die men voor de plaatsing voor ogen had.

Wat kan er verbeteren?

  • De aanwezigheid van de camera's moet veel sterker benadrukt worden. Dat kan bijvoorbeeld door borden te plaatsen waarop staat :'wijk onder cameratoezicht'. Dat soort borden zijn bij wet verplicht maar staan er niet. Het wijkcomité heeft jaren geleden al voor dat soort borden gepleit om het afschrikeffect te vergroten maar die werden geweigerd omdat de bevoegde schepen schrik had dat de camera's gevandaliseerd zouden worden ...

  • In hun communicatie over de Alhambrawijk moeten politie en stadsbestuur veel meer benadrukken dat hoerenlopers het risico lopen beboet te kunnen worden, is het dan niet direct met betrekking tot prostitutie dan wel indirect via het negeren van de borden plaatselijk verkeer bijvoorbeeld, of het niet respecteren van de openbare orde en zeden, enz.

Tijdens ons gesprek van 27 oktober heeft de burgemeester beloofd om borden te plaatsen die aangeven dat de wijk onder politiebewaking staat. Die - grote - borden zouden eventueel worden geplaatst bij het inrijden van de Lakensestraat aan de Antwerpse Poort. Dat zou het afschrikeffect op de hoerenlopers alvast moeten vergroten.

 

Ook zullen er op regelmatige tijdstippen in de wijk politieacties op touw worden gezet, zoals controles om te zien of de bestuurders in orden zijn met hun verzekeringspapieren, enz.

 


 

(historiek van de plaatsing van de camera: zie verder op deze pagina)

(de buurt gefilmd door buurtbewoners: Meer >>>)

Op 23 mei 2007 werd een camera geplaatst op de hoek van de Lakensestraat en de Koopliedenstraat. De camera biedt de politie - en zo ook onrechtstreeks de burgemeester als hoofd van de politie, de mogelijkheid om de Antwerpse poort en de Koopliedenstraat aan beide kanten van de Lakensestraat in het oog te houden.

Dit gedeelte van de Alhambrawijk, samen met de Van Gaverstraat en een deel van de Hooikaai, probeert sinds vele jaren het hoofd te bieden aan de groeiende overlast veroorzaakt door de straatprostitutie.

Bij de plaatsing van de camera hebben zowel burgemeester Thielemans (PS) en de woordvoerder van de politie in alle mogelijke media beloofd dat de overlast kordaat aangepakt zou worden. Er zouden bijvoorbeeld dankzij de camera boetes uitgeschreven worden aan automobilisten die de borden 'plaatselijk verkeerd' negeerden. Die PV's zouden hen thuis toegestuurd worden. Zo hoopten ze de autocarrousels te verminderen die vooral 's nachts de hele wijk in zijn greep houdt.

 

 

december 2008

 

Le Soir - 13/12/08

Trois cents caméras scruteront la ville

La police de la zone de Bruxelles-Ixelles projette de s'equiper d'environ 300 nouvelles caméras de surveillance au cours de quatre prochaines années, a-t-on appris vendredi lors d'une conférence de presse à l'occasion de la présentation du nouveau plan zonal de sécurité. 'Ces caméras seront installées dans des quartiers ciblés et devront aider à lutter notamment contre les dépôts clandestins ou la prostitution souvage'.

Meer >>>

 

La Capitale - 12/12/08

300 caméras urbaines de plus d’ici 2012

C’est ce que prévoit le plan zonal de sécurité 2009-2012 dévoilé vendredi matin par la zone de police Bruxelles-Ixelles et la Ville de Bruxelles. Parmi les autres priorités énoncées: les sacs-jackings, les vols dans véhicules et les bandes urbaines.

Meer >>>

 

Deredactie.be - 12/12/08

300 bewakingscamera's in zone Brussel-Elsene

In de politiezones Brussel-hoofdstad en Elsene komen er de volgende vier jaar zowat 300 veiligheidscamera's bij, bovenop de huidige 120 bewakingscamera's. Dat heeft de Brusselse politie gezegd op een persconferentie over het nieuwe zonale veiligheidsplan.

Meer >>>

 

TV Brussel / FM Brussel - 12/12/08

Nieuw veiligheidsplan: meer blauw en camera's op straat

De politie van de zone Brussel-Elsene krijgt er de komende vier jaar 300 beveiligingscamera's bij. Die moeten helpen in de strijd tegen sluikstorten en ongecontroleerde prostitutie.

Meer >>>

 

november 2007

Zes maand na het installeren van de camera's maken we een eerste balans op: welke impact hebben de camera's op de autocarrousels en de prostitutieoverlast in het algemeen?

Eventjes een omweg: in de Nieuwstraat werd vlak onder eenzelfde type politiecamera een kunstwerk geplaatst in het kader van Europalia 2007, met de bedoeling het kunstwerk te beschermen tegen vandalen. Na drie dagen was het kunstwerk vernield. De politie heeft geen beelden van de daders ...Ondertussen heeft de organisatie van Europalia een petitie opgestart om de politie van de Stad Brussel aan te sporen om maatregelen te treffen voor een betere bescherming van de kunstwerken in de Brusselse openbare ruimte ...

In de Alhambrawijk is de situatie niet anders: de autocarrousels blijven draaien, de prostituees ronselen hun klanten onder het oog van de camera. Een buurtbewoonster in wiens auto ingebroken werd - de auto stond geparkeerd op tien meter van de camera - belde de politie om te vragen of ze op de beelden de daders niet konden identificieren maar dat bleek niet te kunnen.

Vele buurtbewoners vragen zich verder af of de camera's eigenlijk wel aangesloten zijn. Wijkcommissaris Derval heeft ons verzekerd dat de camera's operationeel zijn. Soms wordt op nummerplaten ingezoomd om een PV te kunnen opmaken. Maar blijkbaar is de impact daarvan onvoldoende.

De buurtbewoners vinden verder dat de camera's niet echt opvallen in het straatbeeld en zo weinig afschrikeffect heeft. We hebben schepen Ceux gevraagd of het niet mogelijk zou zijn om een bord onder de camera's te plaatsen waarop bijvoorbeeld zou kunnen staan 'wijk onder politietoezicht'. Dit wordt ook in andere Belgische gemeenten toegepast, aan de kust bijvoorbeeld om auto-inbraken te ontmoedigen. Maar volgens Ceux zou dat gevaar kunnen opleveren voor de camera: indien die teveel zou opvallen dan gooien de prostituees er misschien vanalles tegenaan ...

Zijn we dan nooit tevreden? We zouden niet liever willen dan eindelijk tevreden kunnen zijn, maar zoals u op onderstaande beelden kan zien, de situatie in onze wijk is allesbehalve verbeterd. Na jaren van zagen en klagen om een camera in de wijk te krijgen (nadat de burgemeester die eerst beloofd had) moeten we nu opnieuw druk uitoefenen opdat er blijvende opvolging zou zijn op wat er staat en beslist werd. Heel frustrerend ...



 

Historiek van de plaatsing van een camera:

 

Om een beter overzicht te krijgen op de overlast door de tippelprostitutie in de Alhambra-wijk, heeft het stadsbestuur van Brussel beslist om er camera's te installeren. Er gaapte echter een grote leegte tussen belofte en daad ...

Een overzicht (24 november 2004 -> 23 mei 2007):

24 november 2004:

vergadering van het Comité Alhambra met burgemeester Thielemans. Daar hebben wij ons 'actie-plan' voorgesteld, waarin ondermeer gesuggereerd werd om camera's te plaatsen in de Van Gaverstraat, Koopliedenstraat en Antwerpsepoort. De Burgemeester zou ons plan onderzoeken. 

21 april 2005:

vergadering belegd door burgemeester Thielemans met de politie en BRAVVO. De burgemeester had het uitvoerig over de acties die gepland waren voor de Alhambrawijk, waaronder het plaatsen van camera's in de Lakensestraat, Van Gaverstraat, Koopliedenstraat en de Emile Jacqmainlaan. Dat zou gebeuren 'in de nabije toekomst'.

Ons actieplan, werd zijn actieplan.

Tijdens de maanden volgend op die vergadering  heeft het Comité Alhambra verschillende keren antwoorden proberen te krijgen van de burgemeester over concrete beslissingen en data, maar telkens werden wij met een kluitje in het riet gestuurd.

18 september 2005:

Op autoloze zondag heeft het Comité  Alhambra de actie ’De burgemeester verkoopt lucht’ op touw gezet. Na vele vergaderingen met verschillende instanties was nog niets van het actie-plan gerealiseerd. Wij hadden het gevoel dat we telkens een belofte toegeschoven kregen zodat we weer voor een aantal maanden stil zouden zijn ...

Het Comité bleef ondertussen druk uitoefenen en schreef op regelmatige tijdstippen politici aan, zowel op lokaal als federaal niveau, met de vraag : wanneer komen de camera's er? 

Marie-Paule Quix heeft op regelmatige basis de burgemeester geïnterpelleerd.

21 september 2005:

op de Politie-raad van Stad Brussel werd beslist dat de camera's er zouden komen.

26 februari 2006:

de plaatsing van de camera's werd door het College goedgekeurd, de aanbesteding werd uitgeschreven. De burgemeester zou gezegd hebben dat de plaatsing drie maand later uitgevoerd kon worden, dus eind juni, of voor de zomer ...

29 juni 2006:

Door financiële en politieke perikelen is de plaatsing van de camera in de koopliedenstraat uitgesteld, hoogstwaarschijnlijk tot november. De camera's zijn aangekocht in een pakket: een aantal voor Brussel, een aantal voor Elsene (samen vormen ze Politiezone Noord). Brussel heeft daarvoor geld voorzien, Elsene niet. De leverancier wil de camera's enkel maar leveren zoals besteld, zoniet moet de prijs herbekeken worden en de procedure overgedaan. Daarbovenop zijn er de politieke perikelen over de aanstelling van de chef van de politiezone Noord de heer Vanreusel die de verstandhouding tussen beide schepencolleges ver beneden het vriespunt heeft gebracht. De saga heeft er dus een hoofdstukje bij ...

5 januari 2007

M.P. Quix heeft op de politieraad van 21 november 2006 de vraag gesteld hoe het zat met de plaatsing van de camera: het probleem blijft Elsene die geen geld voorzien heeft voor de aankoop en aangezien alle camera's samen moeten worden besteld, ligt de bestelling stil.

Wij vragen ons als Comité en buurtbewoner/ster af of de burgmeester als voorzitter van het politiecollege echt niet wat meer druk kan uitoefenen om de plaatsing van de camera te versnellen. Twee jaar geduld moeten opbrengen als je met een prostitutieproblematiek in je wijk zicht is niet evident. Bovendien verscherpt het de perceptie dat het stadsbestuur weinig gemotiveerd is om iets aan onze situatie te doen.

januari 2007

Aangetekende brief aan burgemeester Thielemans >>>

11 januari 2007

Brussel Nieuws
De stad Brussel krijgt er 100 tot 150 bewakingscamera's bij
Meer >>>
  
14 januari 2007
  
TV Brussel
De stad Brussel gaat binnenkort twee bewakingscamera’s plaatsen in de 
felbesproken Alhambrawijk, de wijk achter de KVS.
Meer >>> 
 
18 januari 2007
  
Via de pers hebben we de afgelopen dagen vernomen dat de camera's er zouden komen tijdens de
maand februari.
 
M.P. Quix heet ook navraag gedaan bij Stad Brussel. Zij heeft daar officieel een bevestiging 
gekregen dat de planning inderdaad de plaatsing van de camera's voorziet voor volgende maand. 
  
5 februari 2007
 
Op de gemeenteraad heeft oppositielid Carine Vyghen burgemeester Thielemans 
geïnterpelleerd betreffende de plaatsing van de camera's op het grondgebied Brussel-Elsene. 
Zij verwijt de burgemeester het ontbreken van een concreet plan voor de plaatsing van de
camera's.
  
6 februari 2007
  

FM Brussel/TV Brussel - 6/02/08

183 camera's voor Brussel en Elsene

In de komende zes jaar zullen 183 nieuwe veiligheidscamera's een oogje in het zeil houden in de politiezone Brussel-Elsene, zo bevestigde burgemeester Freddy Thielemans.

Meer >>>

 

19 februari 2007

 

Bij navraag bij verschillende diensten en politie blijkt dat de plaatsing van de camera's in de Alhambrawijk op geen enkele planning staat. Nochtans had burgemeester Thielemans in de media aangekondigd dat die er tijdens de maand februari zouden komen ...

 

26 februari 2007

  

Op 26 februari 2006 werd de plaatsing van de camera's goedgekeurd door het schepencollege (zie hoger). We zijn nu een jaar verder en de camera's staan er nog steeds niet.

 

maart 2007

 

Brief aan burgemeester Thielemans >>>

 

26 maart 2007

 

Nog steeds geen camera's.

 

28 maart 2007

 

Het kabinet Thielemans in 'La Dernière Heure':

 

'Nous sommes confrontés à des problèmes techniques'

 

Artikel 'La Dernière Heure' >>>

 

26 april 2007

 

Camera's zijn nog niet geplaatst.

 

9 mei 2007

 

Volgens BRAVVO wordt er binnenkort een coördinatievergadering georganiseerd tussen politie en administratie voor een stand van zaken van het cameradossier. Zij zouden het Comité Alhambra op de hoogte houden.

 

23 mei 2007

 

Een camera werd geplaatst op de hoek van de Koopliedenstraat en de Lakensestraat (Anwerpse poort) en een tweede op de hoek van de Koopliedenstraat en de Werfstraat.