Comité Alhambra 

Nieuws

 
 
 
         

 

FR

 

> Start

 

> Het Comité Alhambra

   

> De Alhambrawijk

   

> Activiteiten

 

> Media en pers

 

> Prostitutie

 

> Werken

 

> Buurtkrant 'Alhambra'

 

> Meewerken?

 

> Links

 

 

 
 

Studie over prostitutie in het Brussels Gewest

 


april 2009:

 

Voor het eerst is er in het Brussels Gewest een grondige studie over prostitutie gemaakt – een initiatief van minster Pascal Smet (Sp.a) voor  de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

 

Volgens de onderzoeker zijn de resultaten verrassend: er zijn bijvoorbeeld meer prostitués (M/V) dan verwacht. Dat zou komen door de internationale rol van Brussel.

 

Wat de prostitutie betreft specifiek in onze wijk: de resultaten bevestigen wat de bewoners al vele jaren ervaren. Wij vinden het daarom hoopgevend dat er voor het eerst een officieel document bestaat dat zwart op wit zegt dat de vele prostitues voor overlast zorgen. Straatprostitutie kan daarom onmogelijk blijven cohabiteren in een woonwijk.

 

Wij hopen nu dat na vele jaren van getalm en dikwijls ontkenning de studie snel tot concrete resultaten mag leiden.

 

Straatprostitutie zou bijvoorbeeld een plaats kunnen krijgen in een buurt waar geen bewoning is (zoals dat vroeger het geval was op de Albert II laan waar enkel kantoren zijn), of in een speciaal daartoe ingerichte tippelzone zoals dat in andere steden wordt georganiseerd.

 

Indien de stad en het gewest niets ondernemen dan zal het prostitutiefenomeen enkel maar in omvang toenemen en op den duur oncontroleerbaar worden. Een prostitutiebeleid is ook noodzakelijk omdat andere steden (Antwerpen en Amsterdam bijvoorbeeld) en landen (Frankrijk) een strenger beleid zijn gaan voeren. Brussel dreigt daardoor een toevluchtsoord te worden waar alles kan en alles mag en dat is nefast voor iedereen, zowel voor de bewoners maar ook voor de prostitués.

 

Daarom: maak eindelijk werk van een echt prostitutiebeleid. Daar heeft Brussel meer dan ooit nood aan.

 


 

De Morgen - 02/04/09

Vijfduizend mensen aan het werk in Brusselse prostitutie

In het Brusselse Gewest zijn naar schatting vijfduizend prostitués werkzaam, zo blijkt uit een onderzoek van KU Leuven en Erasmushogeschool Brussel. Een vijfde tot een derde daarvan is mannelijk. Het is de eerste keer dat alle cijfers systematisch naast elkaar gelegd worden. De cijfers in Brussel liggen hoger dan in gelijkaardige steden, vermoedelijk omwille van het internationaal karakter van de hoofdstad.

Meer >>>

 

Het Laatste Nieuws - 01/04/09

Brussel heeft baat bij megabordeel

Om prostitutie en de daaruit voortvloeiende overlast aan te pakken, stelt Brussels minister Pascal Smet (SP.A) de bouw voor van een megabordeel, zoals in Antwerpen. Smet zegt dat na het lezen van het prostitutierapport van de Erasmushogeschool.

Meer >>>

 

Le Soir - 01/04/09

La prostitution, c'est le bordel

Le secteur occupe entre 4.000 et 5.000 personnes, dont un tiers de prostitués masculins. Mais il n'existe pas de politique coordonnée.

Meer >>>

 

Brussel Deze Week - 01/04/09

Tachtig procent prostitués onzichtbaar

Er zijn naar schatting vijfduizend prostitués (mannen en vrouwen) in Brussel, van wie tachtig procent in de besloten prostitutie werkt. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC).

Meer >>>